В годишното си изявление "За състоянието на съюза" пред американския Конгрес президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви "голямо американско завръщане" и направи заявка за нов мандат в Белия дом,без да споменава процеса по импийчмънт. Словото му продължи час и 18 минути, предаде Би Би Си.

Много от медиите определят словото му като предизборно. На фона на очакванията Сенатът да го остави на поста, Тръмп с театрална реч отправи послание към американците да направят същото, предаде CNN.

По думите му, трите години на неговия мандат са върнали страната към благоденствието.

Той изтъкна намаляването на данъците и на регулациите в икономиката и сключването на нови договори като основни причини за устойчивия икономически растеж през последните години. По думите му, за три години са създадени 7 милиона нови работни места, а безработицата е достигнала 50-годишен минимум. Тръмп заяви, че САЩ са се превърнали в най-големия в света самодостатъчен производител на енергийни ресурси.

Той не пропусна да отправи критики към опонентите си.

Според него, постиженията се дължат на това, че е скъсал с политиката на своят предшественик Барак Обама.

Той полемизира с политиката на демократите в редица области - политиката на Обама към Куба и Латинска Америка, социалната сфера, миграцията. Президентът обвини демократите, че искат допълнителни средства за държавните училища, вместо да отделят помощи за родителите, з ада могат да изпратят децата си в частни училища. Тръмп упрекна опонентите си също, че подкрепят нелегалните имигранти, които някои щати и градове отказват да предадат на имиграционните служби.

Подновяват процеса по импийчмънт срещу Тръмп

Подновяват процеса по импийчмънт срещу Тръмп

Гласуват в сряда присъдата

Държавният глава на САЩ заяви, че администрацията му работи за приключване на американските военни мисии в Близкия Изток и Афганистан.

"Решителността и смелостта на американските военни в Афганистан ни позволи да постигнем огромен напредък и сега се водят мирни преговори", заяви Тръмп, като поясни, че иска да избегне смъртта на стотици хиляди хора в Афганистан, много от които са невинни.

"Не е наша задача да изпълняваме функциите на правоохранителни органи в други държави", посочи той.

Президентът на САЩ постави акцент и върху събитията във Венецуела. По думите му, Вашингтон ще положи всички необходими усилия, за да отстрани от власт Николас Мадуро, който се отнася жестоко с народа си.

"Дипломатическа коалиция от 59 страни се обяви срещу социалистическия диктатор Николас Мадуро. Мадуро е нелегитимен лидер, тиранин, който се отнася жестоко със собствения си народ. Но тиранията му ще бъде смазана." - допълни Тръмп.

Той обяви, че временният президент на Венецуела Хуан Гуайдо е поканен на речта му в Конгреса. Той представи Гуайдо, който седеше в залата, като човека, олицетворяващ всички надежди и мечти на венецуелците.

"Всички американци подкрепят венецуелския народ и борбата му за свобода", увери американският президент.

В словото си той обяви също, че САЩ официално ще се присъединят към инициативата "един трилион дървета", насочена към защита на планетата от климатичните промени.

Той определи начинанието като амбициозно - очаква се то да обедини усилията на правителствени структури и частни субекти, както в САЩ така и в целия свят. Призивът да се засадят един трилион дървета беше отправен по време на световния икономически форум в Давос.

По отношение на плановете за бъдещето президентът на САЩ заяви, че смята да отдели значителни средства за обновяване на инфраструктурата, за космическите програми за полети до Луната и Марс и окончателната победа над СПИН, която според него може да бъде постигната към края на десетилетието.

Напрежението между Тръмп и демократите се прояви в залата на Конгреса. Президентът отказа да се ръкува с председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, а тя в отговор скъса копие от речта му, след като той приключи словото си.

Нанси Пелоси скъса речта на Доналд Тръмп пред Конгреса

Нанси Пелоси скъса речта на Доналд Тръмп пред Конгреса

Пелоси скъса речта на американския лидер веднага след произнесената от него реч