Президентът на САЩ Доналд Тръмп рязко прекъсна брифинг след "гаден въпрос" на журналист. Журналистът на "СиБиЕс нюз" Веижия Жиан попита Тръмп защо тестването е глобална конкуренция за него, а президентът отговори, като каза, че това е въпрос, който тя трябва да зададе на Китай, съобщават БиБиСи и АП. 

Последва и спор с репортера Кайтлан Колинс от СиЕнЕн, който продължи въпроса на колежката си Жиан с въпрос "защо това е глобална конкуренция за вас, ако всеки ден американците все още губят живота си и все още наблюдаваме повече случаи всеки ден." 

Тръмп отговори, че "те губят живота си навсякъде по света. И може би това е въпрос, който трябва да зададете на Китай. "Не ме питайте. Задайте на Китай този въпрос."

"Сър, защо точно на мен го казвате", пита Жиан, която е родена в Ксиамен, Китай, и емигрира в САЩ със семейството си на 2-годишна възраст.

Тръмп обясни, че ще отговори така на "всеки, който зададе гаден въпрос."

"Това не е гаден въпрос. Защо това има значение", продължава Жиан.

Жиан и Колинс носеха маски на пресконференцията, както и повечето репортери. Това стана практика след последните доклади, че двама служители на Белия дом - помощник на вицепрезидента Майк Пенс и камериер на президента - са дали положителни тестове за коронавируса.

Малко по-късно Тръмп прибегна към "Туитът" и обясни, че "леймстрийм медиите наистина са извън контрол. Вижте как работят (конспирират!) заедно. Те са врагът на хората, но не се притеснявайте, ще спечелим през ноември".

САЩ против китайски инвестиции в Израел

САЩ против китайски инвестиции в Израел

Това ще поиска Помпео при визитата си