Администрацията на САЩ притиска Китай да предостави подробности за мерките, които той обеща да въведе по време на 3-месечното затишие в търговската им война. Това пише американското издание "Уолстрийт джърнъл".

Цитирайки анонимни източници, вестникът отбелязва, че САЩ са скептични и настояват за списък от въпроси, заедно с времеви план и рамката за прилагане.

В информацията се добавя, че американският президент Доналд Тръмп "може би преувеличава" напредъка в преговорите, където хора, запознати с въпроса, подчертават намерението му да се противопостави на нестабилността на пазарите.

По време на срещата им в Буенос Айрес на 1 декември той и китайският му колега Си Цзинпин се разбраха да ограничат протекционистките мерки и да намерят цялостно решение за споровете в областта на търговията и защитата на интелектуалната собственост чрез преговори. Китай също така даде да се разбере, че би отворил пазарите си за повече инвестиции, но засега е резервиран да споделя каквито и да било подробности.

Контролираните от китайското правителство медии твърдят, че Тръмп е този, който е инициирал последния телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин.