Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви в петък, че планира да продължи да използва собствената си медийна платформа Truth Social въпреки поглъщането на Twitter Inc от милиардера Илън Мъск, който обеща да възстанови акаунта му.

По-рано в изявление на собствената си платформа Тръмп каза, че е щастлив, че Twitter е в "здрави ръце", след като Мъск пое управлението, но не каза дали ще се върне към акаунта си в платформата, който предишното ръководство блокира.

"Харесвам Илън, но оставам на Truth", каза Тръмп пред Fox News, без изрично да казва, че няма да публикува в Twitter, ако акаунтът му бъде възстановен.

Тръмп добави, че според него собствената му платформа "изглежда и работи по-добре", като написа: "ОБИЧАМ ИСТИНАТА".

Когато той публикува в собствената си платформа, "това така или иначе се разпространява навсякъде", каза Тръмп пред Fox. "Всички, които са в Twitter и на всички останали места, те така или иначе го пуснаха."

Twitter забрани Тръмп след смъртоносната атака на неговите поддръжници на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ. Преди това Мъск каза, че ще възстанови акаунта на Тръмп, но тогава Тръмп каза, че няма да се върне.

Мъск финализира сделката с "Туитър"

Мъск финализира сделката с "Туитър"

Старото ръководство е уволнено

Мъск, който се самоопределя като абсолютист на свободата на словото, пое Twitter с брутална ефективност в четвъртък, уволнявайки висши ръководители, но предлагайки малко яснота относно това как ще постигне амбициите си за влиятелната социална медийна платформа.

Само часове след като Мъск постави началото на нова ера в Twitter, той беше затрупан с молби и искания от притежатели на забранени акаунти и световни лидери.

Други, чиито акаунти в Twitter са били спрени, са имали или биха могли скоро да ги възстановят.

Еврокомисар към Мъск: "Туитър" ще играе по правилата ни

Еврокомисар към Мъск: "Туитър" ще играе по правилата ни

Тиери Бретон се надява "Туитър" да не допуска реч на омразата

Припомняме, че  Мъск уволни главния изпълнителен директор Парадж Агравал, главния финансов директор Нед Сегал и директора но правните въпроси и политиката на компанията Виджая Гаде.

Основателят на SpaceX намекна, че има планове да съкрати работни места, хвърляйки около 7500-те служители в "Туитър" в неизвестност за бъдещето им.

Илон Мъск в писмо до рекламодателите посочи, че иска да създаде цифрова платформа за обсъждане на широк спектър от мнения. Ето защо той придобивал социалната мрежа "Туитър".

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че ще следи внимателно самозваният "абсолютист на свободата на словото" да не превърне социалната медия в платформа за реч на омразата, цитира думите му европейската редакция на американския вестник "Политико"

След като Мъск написа в "Туитър" "птицата е освободена", комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон отговори "В Европа птицата ще лети според нашите правила".