Американският президент Доналд Тръмп продължи да поддържа необоснованото си твърдение, че предшественикът му Барак Обама е разпоредил подслушването на "Тръмп тауър" по време на предизборната кампания през миналата година.

Той заяви в интервю за любимата си телевизия Fox News, че "подслушването обхваща много различни неща" и намекна, че повече по темата може да изплува на повърхността през следващите седмици.

В своя защита той отново нападна медии като вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", както и телевизиите CNN, NBC и CBS

"Няма друг човек в историята, за когото медиите да са публикували толкова нечестни материали, колкото за мен. За каквото и да стане дума, какъвто и положителен знак да се спомене, те продължават да пишат в негативен тон", оплака се Тръмп.

Обама отрече обвинението, а бивши шефове на разузнаването и няколко конгресмени изтъкнаха, че не са налице никакви доказателства за твърденията на Тръмп.

Последно твърденията на Тръмп бяха поставени под съмнение от председателя на Комисията за разузнаването към Конгреса, който е републиканец. Девин Нюнс заяви, че не смята, че е имало действително подслушване на "Тръмп тауър".

По-рано този месец Тръмп написа в "Туитър", че Обама му е подслушвал телефоните по време на предизборната кампания за президентските избори.

Тръмп да представи доказателства за подслушването

Тръмп да представи доказателства за подслушването

Това било ставало

В серия от туитове той обвини предшественика си пряко, задавайки въпроса: "Законно ли е действащ президент да "подслушва" надпреварата за президент?"

В интервюто за Fox News Тръмп коментира за първи път хвърлените от него обвинения преди две седмици.

Въпреки многократните искания от страна на журналисти, Белият дом не предостави каквото и да доказателство в подкрепа на твърденията на президента.

Зад тезата, че липсват каквито и да е доказателства за твърденията на Тръмп, застанаха освен Обама, също така и шефът на ФБР Джеймс Коми, бившият директор на разузнаването Джеймс Клапър и бившият шеф на ЦРУ Джон Бренън, републиканският сенатор Джон Маккейн, който е шеф на Комисията за въоръжените сили към Сената.