Американският президент Доналд Тръмп е публикувал в Twitter засекретена спътникова снимка на иранския полигон "Хомейни", където се взриви ракета, предаде телевизия CNBC.

В постинга си Тръмп заяви, че САЩ нямат нищо общо експлозията. Той изрази най-добри пожелания към Иран и пожела късмет при изясняването на случая. Съобщението беше илюстрирано с изображение с много високо качество.

Журналистите отбелязват, че именно качеството на снимката е дало основание на някои експерти да заключат, че става дума за секретен документ. По думите им, спътникови снимки с такава яснота почти никога не се публикуват.

CNBC цитира експерта от центъра Open Nuclear Network Мелиса Ганами, която заяви, че не е трябвало президентът да разпространява изображението.

Спътник засече взрив на ракета на иранския полигон „Хомейни“

Спътник засече взрив на ракета на иранския полигон „Хомейни“

На спътникови снимки се виждат обгорели части...

Експертът по неразпространение на ядреното оръжие и редактор на "Nonproliferation Review" Джошуа Полак, коментира, че тъй като е заснет секретен обект, публикуването на снимката вероятно ще има глобални последици. Според него постъпката на Тръмп е "върховна безотговорност".