Доналд Тръмп каза, че руският президент Владимир Путин "вероятно" е замесен в смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина в арктически затвор миналия месец, пише "Политико".

"Не знам, но може би - имам предвид вероятно, бих могъл да кажа, възможно -но не знам", заяви републиканският кандидат за президент на САЩ в интервю за Fox News , попитан дали Путин носи отговорност за смъртта на Навални.

"Той е млад мъж, така че статистически щеше да е жив дълго време... така че се е случило нещо необичайно", добави Тръмп.

Навални, водещата фигура в руската опозиция, почина на 16 февруари в наказателна колония. ЕС и САЩ директно обвиниха Русия за смъртта на Навални, като наложиха нови санкции на Кремъл.

Но Тръмп, който доминира на републиканските първични президентски избори и в момента води пред действащия президент от Демократическата партия Джо Байдън в проучванията на общите избори в множество ключови щати, досега поддържаше мека позиция спрямо Путин, който води пълномащабна инвазия в Украйна за повече вече от две години.

Тръмп също така многократно обеща да спре помощта за Украйна и да принуди Киев да седне на масата за преговори с Русия - позиция, която подхранва безпокойството сред западните съюзници, които се притесняват от втори мандат на Тръмп.

По време на интервюто Тръмп каза, че се надява, че няма да трябва да избира между изпращането на оръжия в Киев и оставянето на Русия да "погълне" Украйна.

"Надявам се да не се стигне дотам", каза той, твърдейки отново, че войната "никога не би се случила" при неговото президентство.

Байдън: Ясно е, че Тръмп иска нов 6 януари

Байдън: Ясно е, че Тръмп иска нов 6 януари

Но американският народ ще му донесе още едно категорично поражение на изборите този ноември, убеден е демократът