Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че може да реши повечето проблеми със Северна Корея и Иран, чрез телефонни и евентуално лични разговори, съобщава "Йонхап".

Така той коментира обвиненията за ядрените предизвикателства на Пхенян и доставката на ракети за Русия от Техеран.

Тръмп изтъкна позициите си във външната политика по време на пресконференция. 

"Ще мога да провеждам телефонни обаждания и да решавам повечето проблеми, каза той по време на пресконференцията в своя голф клуб близо до Лос Анджелис. Всъщност може да се наложи да се срещна няколко пъти".

Той отговаряше на въпрос как ще се справи с проблемите, свързани с потенциалните противници на Америка, ако бъде преизбран през ноември.

Както направи в президентския си дебат с Харис във вторник, Тръмп цитира унгарския премиер Виктор Орбан, който му е казал, че "всички се страхуват от Тръмп".

Кремъл към Тръмп и Харис: Оставете името на Путин на мира

Кремъл към Тръмп и Харис: Оставете името на Путин на мира

Песков призова двамата кандидати да спрат да въвличат руския лидер в политическата си битка

"Той каза, че Китай се страхува, Русия се страхува, Северна Корея се страхува", каза Тръмп.

Що се отнася до проблемите на Северна Корея, Тръмп се похвали с разбирателството си и размяната на писма с лидера Ким Чен Ун, подклаждайки спекулациите, че ако се върне в Белия дом, може да съживи това и двустранните отношения.

Неговият съперник от Демократическата партия Камала Харис обаче каза, че тя няма да се "примири с тирани и диктатори" като Ким, повишавайки очакванията, че ако спечели Овалния кабинет, ще се съсредоточи върху укрепването на мрежа от съюзи на САЩ и ще засили възпирането срещу заплахите от Северна Корея.

Междувременно, различни проучвания показват, че бившият президент и  Харис са в близка надпревара за Белия дом с общите избори след по-малко от два месеца.

Южна Корея се бои, че "ядреният чадър" на САЩ би отслабнал при Тръмп

Южна Корея се бои, че "ядреният чадър" на САЩ би отслабнал при Тръмп

Тръмп и неговите съветници са "понижили очакванията си" от режима в Пхенян