Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува остро администрацията на своя предшественик Барак Обама за предполагаемо съгласие да позволи на хиляди иранци да получат американско гражданство.

"Тъкмо стана ясно, че администрацията на Обама е предоставила гражданство, по време на ужасните преговори за ядреното споразумение с Иран, на 2 500 иранци - включително на правителствени служители. Колко голямо (и лошо) е това?", написа Тръмп в профила си в "Туитър".

По-рано известният ирански депутат Хойат ал Ислам Мойтаба Золнур заяви, че 2 500 души от близкоизточната страна са получили американско гражданство като услуга на правителството във Вашингтон по време на преговорите за ядреното споразумение, което доведе до ограничаване на ядрената програма на Иран и премахване на международните санкции. Той заяви в интервю, че членове на семействата на правителствени служители, свързани с президента Хасан Рохани, са били в групата, получила американско гражданство.

Споразумението за ядрената програма на Иран беше сключено през юли 2015 г. Пакетът от санкции беше прекратен през януари 2016 г. под егидата на ООН, като Тръмп обяви преди два месеца, че администрацията му се оттегля от споразумението и възстановява наказателните мерки.

Джулиани "скочи" на Европа заради иранската сделка

Джулиани "скочи" на Европа заради иранската сделка

Защо демокрации искат диктатори да притежават ядрени оръжия, попита той