Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да присъства на годишната среща на Световния икономически форум в Давос следващата седмица, а министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф отмени посещенията, заявиха организаторите на събирането на политически и бизнес лидери, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че Тръмп присъства на събитието в швейцарския планински курорт през 2018 г., той не участва миналата година и завръщането му идва на фона на обвинения за импийчмънт в САЩ.

Зариф, който трябваше да присъства, вече не е в списъка от близо 3000 души, които участват на събитието, което се провежда под мотото "Заинтересовани страни за устойчив и сплотен свят".

"Трябва да разберем отмяната от иранския външен министър Зариф на фона на несигурността в региона и какво се случва в Иран", заяви Борге Бренде, президент на форума, по време на пресконференция, преди 50-годишнината на срещата. Няма други ирански служители в списъка на присъстващите, който включва президентите на Ирак и Афганистан.

Борис Джонсън: Бойкот на Давос

Борис Джонсън: Бойкот на Давос

Решение на британския премиер

Около 53 държавни глави трябва да пътуват до Алпите, включително Ангела Меркел, 35 финансови министри и около 30 министри на търговията, заявиха организаторите.

Други присъстващи са американският секретар на Министерството на финансите Стивън Мнучин и американският търговски представител Робърт Лайтхайзър, като Иванка Тръмп и нейният съпруг Джаред Къшнър също са в делегацията на САЩ, показва списъкът на участниците.

Грета Тунберг, 17-годишната шведска климатична активистка, която предизвика глобалното протестно движение FridaysforFuture, се връща в Давос за втора година и ще участва в сесия на тема "Спиране на климатичния апокалипсис".

"Светът е в извънредно положение и прозорецът за действие се затваря бързо", коментира Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на форума пред репортери, като добави, че в Давос ще бъде стартирана публична частна инициатива с цел "засаждане на 1 трилион дървета до края на това десетилетие".

Грета Тунберг настоя световните лидери да сложат край на "лудостта" с изкопаемите горива

Грета Тунберг настоя световните лидери да сложат край на "лудостта" с изкопаемите горива

"Всичко по-малко би било предателство срещу самия живот"