По улиците на столицата Вашингтон са разположени фаланги от полицаи и войници, които да държат настрана протестиращи. Кръжат хеликоптери, понякога твърде ниско, за да разгонят тълпата. Лидерът на страната предупреждава, че е готов да отиде по-далеч, за да "доминира" над улиците, пише "Асошиейтед прес". 

С думи и действия президентът Доналд Тръмп все повече подражава на силни лидери, на които отдавна се възхищава, докато се стреми да потуши протестите срещу полицейската бруталност в Съединените щати. По този начин той разширява президентските правомощия по рядко срещан начини и изпитва готовността на Пентагона да следва.

Неговите действия провокираха обществени изказвания както на настоящи, така и на бивши военни ръководители, както и на някои политици републиканци. Някои от техните притеснения се фокусират не само върху действията, които Тръмп вече е предприел, но и върху това докъде може да е готов да стигне преди изборите, особено ако изглежда, че политическите ветрове се движат срещу него.

Тръмп: Направих повече за негрите от Обама и Байдън

Тръмп: Направих повече за негрите от Обама и Байдън

Поредна атака срещу конкурентите

"Може би стигаме дотам, че можем да бъдем по-откровени в опасенията си... да имаме смелост в собствените си убеждения и да говорим", коментира сенатор Лиза Мурковски, републиканец от Аляска, като добави, че не е сигурна дали може да продължи да подкрепя президента през ноември.

Сблъсъкът с демократа Джо Байдън ще бъде крайната точка, момент, в който нацията решава дали да промени курса или да продължи напред с Тръмп за още четири години.

Изборът между двамата става все по-краен, когато нацията се сблъсква с криза в общественото здраве, икономиката и гражданските права, като Тръмп агресивно развява мантията на президента за "законност и ред" в опит да покаже сила в несигурни времена. От своя страна Байдън нарече изборите морално изпитание и "битка за душата" на нацията.

Тръмп отправи подобен апел към избирателите през 2016 г. и привлече подкрепа от недоволни, до голяма степен бели американци. Като главен главнокомандващ той разполага с изключителната сила на федералното правителство, както и армията на свое разположение, за да подкрепи заплахите си с действия.

Готовността му да го направи стана очевидна по време на протестите, последвали смъртта на Джордж Флойд. В понеделник вечер президентът предупреди, че ще изпрати армията, ако местните правоохранителни органи и членове на Националната гвардия не успеят да контролират протестите. Докато говореше, офицери извън Белия дом агресивно разгонваха мирни протестиращи с шокови гранати и сълзотворен газ, за да може президентът да отиде до близката църква и да позира за снимка с Библия в ръка. Той бе придружен от министъра на отбраната Марк Еспър и председателя на съвместните началник щабове генерал Марк Мили, който бе в бойна униформа.

Зашеметяващата сцена се разигра по телевизията, на живо и предизвика сравнения с репресии в авторитарни страни. Тръмп отдавна се възхищава на големите правомощия на лидерите в тези страни, включително руския президент Владимир Путин и президента на Филипините Родриго Дутерте.

Бившият официален представител на Пентагона Кори Шейк заяви, че заплахите на Тръмп да използва армията за да смачка протестиращи американци не са изненадващи, като се има предвид предишната му реторика и действия.

"Войската е само най-новата американска правителствена институция, която президентът се опитва да отдалечи от демократичните норми, да ерозира и да смаже институционалната независимост на организацията", добави Шейк.

Все пак думите и действията на Тръмп в понеделник вечер станаха преломна точка за някои.

"Никога не съм си и представял, че на армията ... ще бъде разпоредено при каквото и да е обстоятелство да нарушава конституционните права на своите съграждани - още по-малко да предоставят странна снимка на главнокомандващия, докато военното ръководство стои редом", коментира генерал Джим Матис, първият министър на отбраната на Тръмп.

Не е ясно дали предупрежденията от Матис, Мурковски и други водят до някакво колебание сред избирателите или сигнализират за по-широка промяна в Републиканската партия. Тръмп се сблъска с подобен отпор сред членовете преди изборите през 2016 г. и в крайна сметка надделя с удобна електорална победа. Неговата хватка върху републиканците се затегна последните му три години като президент и като се има предвид лоялността на основните му привърженици.

Де Нирo: Тръмп е лунатик, не му пука колко американци умират от коронавирус

Де Нирo: Тръмп е лунатик, не му пука колко американци умират от коронавирус

А хората, за които се "преструва, че го интересуват, той най-много презира"

Някои от тези привърженици публично подкрепиха редиците около президента по време на протестите, аплодирайки твърдата реакция на администрацията му и го призоваха да предприеме още по-агресивни действия, за да потуши демонстрациите, които излизат извън неговия контрол.

"Тези условия могат да се променят бързо във всеки град в цялата страна и президентът трябва да разполага с инструментите и оборудването, както и информацията, необходима за бързо придвижване, за да защити нашите граждани, ако това е необходимо", обясни сенатор Том Котън.

И все пак е ясно, че кризата на нацията разтърси земята под краката на Тръмп. Неговата реакция на пандемията COVID-19 е неравномерна, а финансовите и икономически проблеми провалиха плановете му да се кандидатира за преизбиране на вълната на силна икономика.

Заиграването му и прегръщането с тактиката на силния мъж може и да е начин да обедини най-пламенните си привърженици, да се обърне към чувството за несигурност, което много американци изпитват и да си отвори тесен път към победата през ноември. И все пак той е оставил критиците му да се тревожат за стъпките, които може да предприеме между сега и след това.

"Трудно е да се предвиди някаква линия, която Доналд Тръмп няма да прекрачи или нещо, което няма да си позволи да направи. Въпросът е дали системата ни на управление и хората, които съставят правителство и съда, ще могат да реагират", коментира Питър Вехнер, ветеран в три републикански администрации и пламенен критик на президента Тръмп.

Втори топ генерал обясни на Тръмп, че е безумно да хвърля армия срещу протестиращи

Втори топ генерал обясни на Тръмп, че е безумно да хвърля армия срещу протестиращи

Според Ген. Демпси, заплахите на Тръмп са "много тревожни" и "опасни"