Бившият председател на съвместните ръководители на щаба генерал Мартин Демпси заяви пред Националното обществено радио, че забележките на президента Доналд Тръмп са "много тревожни" и "опасни", съобщава БиБиСи.

В понеделник президентът заплаши, че ще разположи военните, за да "реши бързо" протестите, ако щатите не успеят да действат.

"Идеята президентът да поеме отговорността за ситуацията, използвайки военните, ме тревожи. Идеята военните да бъдат призовани да доминират над ситуацията и да подтиснат това, което в по-голямата си част са мирни протести - признаваме, че някои опортюнистично ги превърнаха в насилие - и военните някак да влязат и да успокоят това положение е много опасно според мен", заяви ген. Демпси в рядко публично изказване.

Ген. Демпси е най-висшият военен офицер в САЩ при бившия президент на САЩ Барак Обама, 2011-2015 г.

Критиката му идва ден, след като генерал Джим Матис, бившият министър на отбраната на Тръмп, критикува президента, заявявайки, че умишлено провокира разделение.

По-рано същия ден настоящият министър на отбраната на Тръмп Марк Еспер също се изказа. Той каза, че използването на армията за справяне с размириците в цялата страна ще бъде излишно на този етап, в забележки, за които вече се знае, че предизвикаха недоволство в Белия дом. По късно той промени становището си, но Тръмп обмисляше да го уволни.

Тръмп иска да уволни Еспър заради разногласия с ползване на армията срещу протестиращи

Тръмп иска да уволни Еспър заради разногласия с ползване на армията срещу протестиращи

Но не иска преструктуриране в правителството преди президентските избори

"Ако град или щат откажат да предприемат действията, които са необходими за защита на живота и имуществото на техните жители, тогава ще разположа военните на Съединените щати и бързо ще реша проблема", обясни Тръмп.

Докато той говореше, властите използваха сила, за да разпръснат главно мирен протест до Белия дом, за да може президентът да отиде до историческа църква и да се снима, като държи Библия.

До четвъртък следобед тази зона за сигурност беше значително разширена, като около парковата зона, известна като Елипса, южно от Белия дом, беше поставена висока ограда.

Също в четвъртък умереният републикански сенатор Лиза Мърковски наруши редиците, като заяви, че не е сигурна дали ще подкрепи кандидатурата на Тръмп за преизбиране.

В това, което се разглежда като най-откровената критика към президента от страна на сенатор в неговата собствена партия, Мърковски каза пред "Вашингтон поуст": "Мисля, че думите на ген. Матис са верни, честни и необходими."

Малко след това Тръмп заяви, че и нея ще отстрани и ще предприеме кампания за изхвърляне на сенатора от Аляска от поста й, когато тя трябва да бъде избрана за преизбиране през 2022 година.

Генерал Матис е ужасен от Тръмп, а президентът се радва, че го е "уволнил"

Генерал Матис е ужасен от Тръмп, а президентът се радва, че го е "уволнил"

Матис обвини Тръмп в злоупотреба с власт, разединение и липса на лидерство