Белият дом активно търси заместник на министъра на отбраната Джеймс Матис, съобщава в. "Вашингтон пост", позовавайки се на неназован служител на Белия дом.

"Спекулацията за това кой ще замести Матис сега е по-истинска от всякога", твърди източникът.

Тръмп искал покушение над Асад, твърди журналистът Удуърд

Тръмп искал покушение над Асад, твърди журналистът Удуърд

Това са измислени истории, твърди Белият дом

Според него президентът на САЩ Доналд Тръмп има "всички основания да се чуди какво говори Матис зад гърба му", след като в новата книга на известния американски журналист Боб Удуърд той твърди, че министърът на отбраната е казал, че Тръмп "има разбиранията на петокласник или шестокласник".

По-рано днес Джеймс Матис излезе с изявление, в което подчерта, че никога не бил казвал думите, цитирани в книгата на Удуърд и разкритикува автора за намека му, че би "показал презрение" към президента.

"Пренебрежителните думи за президента, които са ми приписани в книгата на Удуърд, никога не са били изричани от мен или в мое присъствие", настоява Матис.

Междувременно Тръмп подчерта, че министърът на отбраната и други служители в неговата администрация са били "обидени" от книгата на Удуърд, чийто жанр бил "фантастика".

По-късно Тръмп отрече информацията, че иска да смени военния министър. Тръмп настоя, че Матис е "високоуважаван" член на неговата администрация и няма да напуска поста.  

По думите на американския държавен глава, Матис на своя глава е решил да излезе с изявление по темата, без да бъде притискан от когото и да било. Според Тръмп изявленията на Матис, както и на други членове на администрацията, са "дискредитирали" книгата на Удуърд. Той допълни, че неговите предшественици Барак Обама и Джордж У. Буш също са се оплаквали от "липсата на точност" в книгите на Удуърд за тях.