Американският президент Доналд Тръмп се стреми да повиши военните разходи с 54 млрд. долара в предложения от него проектобюджет за 2018 г., което е около 9 процента увеличение на разходите за военни нужди, съобщават световните осведомителни агенции.

Проектобюджетът също така призовава за голямо орязване на разходите в други сфери, включително бюджетите за чуждестранна помощ и околна среда.

Ала планът на Тръмп оставя програми в социалното и здравното осигуряване непокътнати, въпреки призивите на Републиканската партия за извършването на реформи.

Тръмп се очаква да обнародва окончателното си предложение за параметрите на бюджета в средата на март.

"Ние ще направим повече с по-малко (средства) и ще направим правителството малко и отговорно", изтъкна Тръмп на среща с губернатори в Белия дом.

Президентът, който се зарече да увеличи военните разходи и да запази социалните програми по време на предизборната си кампания, уточни, че бюджетът щял да се съсредоточи върху "армията, сигурността и икономическото развитие".

"Той ще включва историческо увеличение на военните разходи, за да се възстанови изтощената армия на САЩ във времена, когато ние най-много се нуждаем от нея", подчертал той.

Военните разходи намаляха през последните години заради битки около бюджета в Конгреса.

Предложението на Тръмп ще върне САЩ по-близо до военновременните разходи.