Кандидатът на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп се отказа от твърдението си, че президентът Барак Обама и Хилари Клинтън са основали терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”), изтъквайки, че той бил просто саркастичен, съобщава „Франс прес”.

Както често постъпва, милиардерът обвини медиите в погрешно разбиране на казаните от него думи и че не били уловили сарказма му.  

В този случай „стрелите” му бяха насочени към CNN, въпреки че неговите коментари относно терористичната групировка и Обама са били цитирани в повечето американски медии.

Тръмп за първи път отправи обвинението в сряда на предизборен митинг във Флорида и го повтори в интервюта в четвъртък.

Обама основа „Ислямска държава”, Хилари Клинтън – съосновател, избухна Тръмп

Обама основа „Ислямска държава”, Хилари Клинтън – съосновател, избухна Тръмп

Той е основателят на ДАЕШ

Той изглежда се опитва да наподоби аргумента, че изтеглянето на американските войски от Ирак при управлението на Обама и докато Хилари Клинтън беше негов държавен секретар, създаде вакуум, позволил на ДАЕШ да се появи и да процъфти в Ирак и Сирия.

Ала Тръмп не е обяснил напълно какво е имал предвид.

Той също така заяви, че смята Клинтън, неговия съперник от страна на Демократическата партия за президентския пост, че била съосновател на ДАЕШ.

Екипът на Клинтън отговори в четвъртък, наричайки твърдението на Тръмп „грубо”.

Всеки, който иска да пада толкова ниско и толкова често, не трябва да му бъде позволявано да става главнокомандващ”, написа Клинтън в „Туитър”.