Американският президент Доналд Тръмп заяви, че гласуване на Камарата на представителите на САЩ, осъждащо фанатизма, показва, че опозиционните демократи са се превърнали в "анти-израелска" и "антиеврейска" партия, съобщава "Таймс оф Израел".

"Мисля, че вчерашният вот на Парламента е позор. Демократите се превърнаха в антиизраелска партия и антиеврейска партия", коментира Тръмп пред Белия дом.

Президентът говори ден след гласуване на резолюция, която има за цел да осъди антисемитизма след противоречиви коментари от страна на демократката Илхан Омар от Минесота.

Няколко републиканци и няколко демократи открито се оплакаха, че мярката, която първоначално е за антисемитизъм, е разширена към всички форми на фанатизъм, включително ислямофобията и дискриминацията срещу други малцинства.

Бившата сомалийска бежанка е атакувана, защото предполага, че привържениците на Израел призовават депутатите към "вярност към чужда страна".

Законодателите изразяват възмущение, предупреждавайки, че Омар се занимава с вековни антисемитски твърдения, че евреите имат двойнствена лоялност.

Гласуването разкрива и разделения в рамките на американската еврейска общност, като някои групи приветстват мярката.

Анти-клеветническата лига заявява, че е "доволна, че Камарата на представителите е взела твърда позиция срещу антисемитизма, включително изрично изявление, отхвърлящо пагубния мит за двойната лоялност и други мерзости, използвани за преследване на евреите от векове".

Православният съюз приветства мярката, но заявява, че "би било по-добре за Камарата на представителите да отговори на последните инциденти с антисемитизъм с резолюция, която се занимава изключително с тази тема."

Резолюцията, приета в четвъртък, осъжда антисемитизма, анти-мюсюлманската дискриминация и фанатизъм срещу малцинствата "като омразни прояви на нетърпимост", Илхан Омар е гласувала в подкрепа на резолюцията.

Документът от седем страници разкрива историята на последните атаки не само срещу евреите в Съединените щати, но и мюсюлманите, тъй като осъжда всяка такава дискриминация като противоречаща на "ценностите и стремежите" на народа на САЩ.