Американският президент Доналд Тръмп заплаши журналист и фотограф от списание "Тайм" със затвор за това, че очевидно е направил снимка на писмо от Ким Чен Ун, съобщава БиБиСи.

Тръмп се скара на фотографа в Овалния кабинет, след като е предупреден от помощник да не прави снимка, според "Тайм". Интервюто продължава, но се нажежава след споменаване на разследването на специалние разследвания за Тръмп.

"Вместо това, може да отидеш в затвора", казва президентът. Интервюто е проведено в Овалния кабинет на Белия дом в понеделник, два дни преди Тръмп да пътува до Флорида, за да започне официално кампанията си за преизбиране през 2020 г.

По време на интервюто, Тръмп иска няколко пъти да говори извън протокола и без да се записва, включително в момента, след като на журналистите на "Тайм" е показано писмото от лидера на Северна Корея.

"Ето писмото, добре, сега ще ви покажа това писмо. Значи това е написано от Ким Чен Ун. Бешеми доставено вчера. На ръка".

Докато разговорът се обръща към потенциалните претенденти на демократите на изборите през следващата година, прес-секретарят на Белия дом Сара Сандърс казва на журналистите: "Не можете да снимате това, съжалявам."

"Какво беше това?!" - възкликва Тръмп.

Интервюто продължава, а репортерите питат, кого Тръмп определя като най-твърдия си политически противник за 2020 година.

"Е, не знам. Виж, мисля, че съм направил толкова много. Би ли могъл да донесеш списъка с нещата, моля те, дай ми четири от тях", казва Тръмп на един от помощниците, който бързо го представя и допълва, че е направен "за днес".

Президентът става все по-раздразнителен, когато "Тайм" оспорва твърдението му. Репортерът напомня на Тръмп, че някои от неговите помощници са "свидетелствали под клетва, под заплаха от затвор", че президентът се е опитал да повлияе на разследването от специален съветник Робърт Мълър.

Тръмп отвръща: "Извинете ... Е, можете да отидете в затвора, защото ако използвате, ако използвате снимката, която сте взели от писмото, което ви дадох поверително. Не ви го дадох, за да го снимате - така че не играйте тази игра с мен". 

Журналистът отговаря: "Съжалявам, г-н президент. Вие със затвор ли ме заплашихте?" 

Тръмп: "Ами, казах ви следното. Казах ви, че можете да гледате това извън протокола. Това не означава, че ще извадите парата си и ще започнете да правите снимки. OK? Така че се надявам, че нямате снимка. Знам, че много бързо сте го извадили - дори да сте били изненадани да го видите. Не можете да правиш това. Затова се забавлявай с историята си. Защото съм сигурен, че това ще бъде 28-та ужасна история, която ще имам за мен в списание "Тайм".

Тръмп отдавна е очарован от "Тайм" и има преправени издания, отпечатани с него на корицата и поставени в неговите голф курорти. През 2016 г. - за човек на годината. На следващата година той твърди, че отново е отхвърлил предложение да бъде лице на годината на списанието, което редакцията на "Тайм" определя като невярна информация.

През 2018 г., годишната награда на "Тайм" за човек на годината е посветена на преследваните журналисти.

Тръмп: Получих много сърдечно писмо от Ким Чен-ун

Тръмп: Получих много сърдечно писмо от Ким Чен-ун

Той смята, че ще се случи нещо положително с Пхенян