Гърци на възраст между 50 и 59 години и със здравословно състояние, което ги поставя в категория с висок риск, ще могат да си запишат час за бустер ваксина срещу COVID-19 в платформата emvolio.gov.gr от тази неделя, съобщи в. "Катимерини".

Трябва да са изминали шест месеца от завършването на първоначалната ваксинация срещу COVID-19, отбелязват здравните власти.

Мобилните екипи все още се изпращат в отдалечени части на страната, за да предлагат помощ на жители, които може да имат проблеми с достигането до болница или медицински център.

Гърция обмисля нови Covid мерки - губещи са неваксинираните

Гърция обмисля нови Covid мерки - губещи са неваксинираните

Мерките включват по-големи свободи за ваксинираните

Следващите области, които да очакват посещение от Националната организация за общественото здраве ще бъдат Килкис, Пиерия, Ксанти и Флорина в Северна Гърция.

Много части на Северна Гърция се борят с овладяването на пандемията, откакто тя засегна Гърция през 2020 г., и също се борят с колебанията срещу ваксините, за което свидетелства нарастващият брой случаи в пристанищния град Солун, въпреки че е бил в епицентъра на вълната от миналата есен.

Здравните власти изчисляват, че в момента има най-малко 3 000 активни случая на COVID-19 в град Солун от общо около 20 000 в цялата страна.

Наблюдава се увеличаване на инфекциите сред възрастните хора в райони с ниско покритие на ваксинациите. По-голямата част от пациентите с COVID-19 в реанимациите са неваксинирани.

Вечерен час в Северна Гърция от утре

Вечерен час в Северна Гърция от утре

Въведена е забрана за придвижване от 1:00 ч. до 6.00 ч.,

Всеки четвърти грък над 80 години е неваксиниран, признават властите.