Украинският президент Володимир Зеленски заяви в неделя, че е "готов за преговори" с руския президент Владимир Путин, но предупреди, че ако те се провалят, "това би означавало, че вече се води Трета световна война". Той е заявил това пред Си Ен Ен.

"Готов съм за преговори с него (Владимир Путин-бел.ред.). Бях готов през последните две години. И мисля, че без преговори не можем да сложим край на тази война",.

"Мисля, че трябва да използваме всеки формат, всеки шанс, за да имаме възможност за преговори, възможност за разговор с Путин. Но ако тези опити се провалят, това би означавало, че вече се води Третата световна война", добави той.

Зеленски по-рано каза, че преговорите с Русия продължават и че неговите приоритети в преговорите са ясни: "Краят на войната, гаранции за сигурност, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост, реални гаранции за страната ни, реална защита за страната ни".

Байдън: САЩ няма да водят Трета световна война в Украйна

Байдън: САЩ няма да водят Трета световна война в Украйна

Но САЩ и съюзниците ще защитават всеки сантиметър от територията на НАТО

В свое обръщение в събота украинският президент каза емоционално Дошло е времето за мирни преговори. Това заяви във видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той и предупреди, че в противен случай ще са необходими поколения, за да може Русия да се възстанови от загубите, понесени по време на войната, предаде "Ройтерс".

Зеленски заяви, че "Украйна винаги е предлагала решения за мир и иска смислени и честни преговори за мир и сигурност, без отлагане".

Русия обаче предупреди, че преговори между Путин и Зеленски може да се проведат, само ако настоящите преки преговори между двете страни прикючат успешно и бъде подписано споразумение от двамата външни министри и одобрено от правителствата на двете страни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно предлага да организира в Турция преговори между президентите на Русия и Украйна, тъй като Анкара подържа добри отношения и с двете страни.

Путин е поставил условия пред Ердоган за среща със Зеленски

Путин е поставил условия пред Ердоган за среща със Зеленски

Неутралитетът на Украйна е едно от тях