Йеменските хуси са атакували и трети кораб за последното денонощие край Йемен, съобщава "Ройтерс".

Ударен е и петролен танкер.

Атаките са извършени в Червено и Средиземно море с балистични ракети, дронове и минирани лодки.

Военният говорител на хусите Яхия Сари каза, че последните военни операции на хусите са отговор на израелския въздушен удар срещу град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа в събота, атака, която уби най-малко 90 палестинци и рани 300 други, според Министерството на здравеопазването в Газа.

Израел нанесе нова серия от удари в Газа на фона на разговорите за примирие

Израел нанесе нова серия от удари в Газа на фона на разговорите за примирие

Ударите през уикенда са оставили стотици убити и ранени

В десетки атаки от ноември хусите потопиха два кораба и завзеха друг, убиха най-малко трима моряци и преобърнаха световната търговия, като принудиха собствениците на кораби да избягват популярния търговски пряк път през Суецкия канал.

В телевизионна реч Сари каза, че хусите са атакували петролния танкер Chios Lion в Червено море. Централното командване на САЩ късно в понеделник потвърди тези атаки и каза, че няма съобщения за щети или ранени.

Мениджърите на Bentley I под флага на Панама, Chios Lion под флага на Либерия и Olvia под флага на Кипър не можаха да бъдат открити веднага за коментар.

Втори кораб е атакуван край Йемен

Втори кораб е атакуван край Йемен

Няма поета отговорност веднага, но вероятно са поредни атаки на хусите

По-рано в понеделник компанията за Морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи, че два кораба са били атакувани в Червено море край йеменския пристанищен град Ходейда, като единият кораб е претърпял известни щети.

Кораб на 97 морски мили северозападно от Ходейда беше атакуван от безпилотна лодка без екипаж, която се удари в левия борд, причинявайки някои щети.

Друг търговски кораб, на 70 морски мили югозападно от Ходейда, беше атакуван от три малки плавателни съдове, потвърдиха отделно UKMTO и охранителната фирма Ambrey.

Капитанът на този кораб съобщи, че е бил нападнат от три малки кораба. Един от тези плавателни съдове е бил безпилотен и два пъти се е сблъскал с кораба, докато пътниците от другите две лодки са стреляли по кораба. Корабът е отвърнал и след 15 минути малкият кораб е прекъснал атаката.

По-късно в това, което изглеждаше като две отделни атаки, капитанът съобщи за четири снаряда, експлодиращи близо до кораба.

И корабът, и екипажът бяха съобщени като безопасни и продължават към следващото пристанище, каза Амбри.

От ноември бунтовниците хуси в Йемен са нанесли удари с дронове и ракети по морските пътища в Червено море и Аденския залив. Групировката го прави в знак на солидарност с палестинците, засегнати от войната на Израел в Газа.

САЩ и Великобритания нанесоха ответни удари от февруари насам - свалиха дронове и бомбардираха места за атаки в Йемен.

Три малки кораба нападнаха търговски плавателен съд край Йемен

Три малки кораба нападнаха търговски плавателен съд край Йемен

Плавателният съд съобщи, че е бил атакуван край йеменския Ходейда, съобщи морската агенция на Обединеното кралство

Най-малко 65 държави и големи енергийни и корабни компании са били засегнати от атаките на хусите, според доклад на Агенцията за разузнаване на отбраната на САЩ.