Израел нанесе удари в южната и централната част на ивицата Газа в понеделник, за да увеличи натиска върху Хамас, след като през уикенда удари, насочени към лидерите на групировката, убиха десетки палестинци в обявена за "безопасна зона", предава Ройтерс.

Два дни след израелската атака, която превърна претъпканата част от град Маваси край Средиземно море в изгоряла пустиня с горящи автомобили и разкъсани тела, оцелелите заявиха, че не знаят къде да отидат. В събота израелските сили са се опитали да убият военния командир на Хамас Мохамед Дейф, архитект на атаката на 7 октомври.

Палестинските власти съобщиха, че най-малко 90 души са били убити, а стотици - ранени. В Рафах, основен фокус на израелското настъпление от май насам, жителите съобщават за нови сражения в понеделник. Израелските сили взривиха няколко сгради, а медицински служители намериха 10 тела на палестинци, убити от израелски огън.

В Централна Газа, в историческите бежански лагери Ал-Бурейдж и Ал-Магази, бяха убити петима палестинци при въздушен удар на Израел. Армията на Израел заяви, че въздушните сили са поразили десетки палестински военни цели и са убили много бойци.

Според палестинското министерство на здравеопазването над 38 000 палестинци са били убити от началото на израелската офанзива на 7 октомври.

В същото време преговорите за прекратяване на огъня продължават, въпреки че ударите в Маваси са помрачили тези усилия. Хамас не е изтеглил своето участие от преговорите, въпреки ударите в Маваси.

 

Махмуд Абас обвини "Хамас" за продължаващата война в Газа

Махмуд Абас обвини "Хамас" за продължаващата война в Газа

Според "Хамас" палестинският президент е заел страната на Израел