Израелските сили се готвят да нападнат Ливан, съобщи IRNA, като се позова на телевизия LBC.

Според LBC "Хизбула" е била уведомена от неназована арабска държава за плановете на Израел да удари Ливан, тъй като иска да предизвика хаос в района.

Размяната на огън между Израел и разположената в Ливан бойна групировка продължава, като неотдавна Тел Авив заяви, че е поразил военни обекти на "Хизбула".

В събота в социалните медии беше разпространен репортаж на репортер от ливанската мрежа "Ал Манар", която е свързана с терористичната организация "Хизбула", в който се цитират израелски медии и според който израелското правителство ще обяви война на Ливан до няколко часа, съобщи "Маарив".

Няма такъв репортаж от израелска медия, заявява "Маарив", но предупрежденията в арабските медии предизвикват голяма загриженост в Ливан.

Междувременно ръководителят на фракцията на "Хизбула" в ливанския парламент Мохамед Раад предупреди Израел да не напада. По време на панихида за един от терористите на "Хизбула" Раад заяви, че сигурността на Ливан е над всичко и че "Хизбула" е добре подготвена за война и ако досега Израел е усещал само частичната сила на организацията, то при една тотална война "ще усети цялата ѝ мощ".

"Хизбула" няма да спре ударите срещу Израел, остава отворена за диалог със САЩ

"Хизбула" няма да спре ударите срещу Израел, остава отворена за диалог със САЩ

Последната позиция на ливанската групировка

По-рано противотанкови ракети възобновиха огъня по северната част на Израел, след като в селището Шломи се включиха ракетни сирени. Падането е било засечено в открита зона, но до момента не се съобщава за пострадали или щети. По-късно бяха задействани сигнали за тревога в селищата Дафна, Гошер, Аджар, кибуц Дан, Шеар Яшув и Шнир поради опасения от проникване на вражески самолети.

Подновяването на нападенията идва, след като в петък вечерта при удари на ЦАХАЛ в град Бейт Лиф в Южен Ливан бяха убити най-малко четирима терористи от "Хизбула". След това, през цялата съботна вечер, в северната част на Израел се чуваха голям брой ПВО сирени. Сирените бяха чути в селищата Араб ал-Арамше, Адамит, Зраит и Шумра.

Израелец е бил убит от противотанкова ракета на "Хизбула"

Израелец е бил убит от противотанкова ракета на "Хизбула"

Още двама души са ранени при нападението

"Бойни самолети на ЦАХАЛ атакуваха две оперативни инфраструктури, в които са се намирали бойци на терористичната организация "Хизбула" - в село Бейт Лиф и военна структура в района на село Дейр Амс в Южен Ливан", потвърди говорител на армията.