Три четвърти от френските избиратели искат кандидата на умерената десница за президент Франсоа Фийон да се оттегли от президентската надпревара.

Това показва ново социологическо проучване на Odoxa, подчертавайки колко тежко е засегнат имиджът му от редицата финансови скандали около него, отбелязва "Ройтерс".

Срещу бившия френски премиер започна официално разследване по подозрение в злоупотреба с обществени средства, след като в медиите се появиха твърдения, че е платил на жена си и децата си стотици хиляди евро от парите на данъкоплатците за фиктивна работа.

Започна официално разследване срещу Франсоа Фийон

Започна официално разследване срещу Франсоа Фийон

За присвояване на обществени средства

Разследването за измама беше разширено, като бяха включени луксозни апартаменти, които Фийон е получил като подаръци, разкри съдебен източник в четвъртък.

До избухването на скандала фаворит да стане президент, 63-годишният Фийон непрекъснато губи позиции от януари насам спрямо основните си опоненти - водача на крайната десница Марин льо Пен и независимия центрист Еманюел Макрон. Социологическите сондажи прогнозират, че той ще бъде елиминиран още на първия тур на президентските избори на 23 април.

Новото социологическо допитване показа, че деветима на всеки 10 избиратели смятат, че Фийон не е честен, а около три четвърти от тях казват, че той нито е убедителен, нито е близо до техните проблеми.

Допитването е било проведено онлайн в сряда и четвъртък сред 1006 души.