Няколко взрива отекнаха в северната част на Косово след протестите на сърбите срещу независимостта на републиката, предаде АП.

Три силни експлозии разтърсиха Косовска Митровица в нощта след вчерашните протести, в които сърбите осъдиха Запада и призоваха Русия да помогне на Сърбия да запази територията, в която се смята, че се е зародила цивилизацията им.

Един от взривовете нанесе щети на няколко коли, паркирани близо до сграда на ООН. Две ръчни гранати бяха хвърлени по вече разрушени домове на етнически албанци.

Няма данни за пострадали.

Същевременно около 300 хулигани замеряха с камъни новострояща се джамия в северния сръбски град Суботица, област Войводина, и изпочупиха прозорците на ресторант "Макдоналдс" и други заведения.

Демонстрантите протестираха пред хърватското и унгарското посолства и крещяха шовинистични лозунги срещу албанците, хърватите и унгарците, предаде БТА като се позова на Хина.

Хулиганите протестираха срещу обявяването на независимостта на Косово. Те се разпръснаха след вандалските си прояви в центъра на Суботица. По време на протеста хулиганите нападнаха местен оператор и фотографа на местен вестник. Един полицай бе ранен от хвърлен камък.

Протестите в Сърбия започнаха в неделя вечерта като засегнаха и град Сомбор. Тълпа от около 1000 души, сред които футболни фенове, проведоха бурни демонстрации в Ниш, ранявайки един полицай и един журналист.

Сблъсък с полицията имаше пред магазин "Меркатор", словенска верига магазини, в който бе ранен местен телевизионен оператор.