Три стратегически американски бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress са се приближили до границите на Русия, съобщават руските медии, позовавайки се на мониторинговия сайт Plane Radar.

Както отбелязва порталът, тази сутрин двойка B-52H е излетяла от британска военновъздушна база, прелетели са над руския ексклав Калининградска област, проучили са въздушното пространство на прибалтийските страни и след това са се завърнали в базата си във Великобритания.

Русия пусна видео с изтребители Су-27 до бомбардировач на САЩ Б-52

Русия пусна видео с изтребители Су-27 до бомбардировач на САЩ Б-52

Целта е била засечена на значително разстояние от границата на Русия

Полетът на бомбардировачите е бил извършен на височина от около 3000 метра.

Според Plane Radar, в почти същото време още един американски Stratofortress е летял до Калининградска област за отработване на бомбардировки срещу базата на балтийския флот на Русия.

Освен това за подкрепа на B-52H от британската военновъздушна база "Милденхол" е излетял самолет за радиоелектронно разузнаване на военновъздушните сили на САЩ Boeing RC-135V Rivet Joint.

Кремъл: Бомбардировачите на САЩ само подклаждат напрежение

Кремъл: Бомбардировачите на САЩ само подклаждат напрежение

Не водят до укрепване на атмосферата на сигурност и стабилност в региона

Напоследък активността на чуждестранни разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати в близост до границите на Русия се увеличи значително. Така например през миналата седмица Boeing B-52H на няколко пъти имитира бомбардировка срещу базата на балтийския флот на Русия. Освен това Русия няколко пъти вдигна изтребители Су-27 заради американските B-52H.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, отбеляза, че появата на американски бомбардировачи близо до руските граници създава допълнително напрежение.

САЩ с послание към Русия: Разположихме бомбардировачи в Европа

САЩ с послание към Русия: Разположихме бомбардировачи в Европа

Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ са разположили шест стратегически бомбардировача