Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ наскоро са разположили шест стратегически бомбардировача Б-52 в Европа за участие в бойни игри с регионалните съюзници и партньорите от НАТО. Решението се разглежда като изпращане на силен сигнал към Русия, която отбеляза пет години от анексирането на Крим, информира Си Ен Ен.

Ядрен бомбардировач на САЩ се приближи до границите на Русия

Ядрен бомбардировач на САЩ се приближи до границите на Русия

Самолетът Boeing B-52H Stratofortress

Бомбардировачите и поддържащата техника от база в щата Луизиана пристигнаха във военна база в Англия в края на миналата седмица. Самолетите участват в различни тренировъчни мисии на Стария континент.

В понеделник четири бомбардировача проведоха полети над няколко места в Европа, включително над Норвежко море, Балтийско море/Естония и Средиземно море/Гърция, поясняват от ВВС.

Бомбардировачи от военновъздушната база "Андерсън" в Гуам и разположените в Англия стратегически самолети едновременно проведоха тренировъчни полети над Индо-тихоокеанския регион и Европа. Американски бомбардировачи също летяха на север до зона, източно от полуостров Камчатка, в близост до Русия, допълват от армията на САЩ и поясняват, че полетите демонстрират ангажимента на САЩ към съюзниците и партньорите чрез глобално дислоциране на въоръжени сили.

САЩ пращат в Европа ядрени бомбардировачи

САЩ пращат в Европа ядрени бомбардировачи

Ескалация на напрежението на Стария континент

Б-52 за първи път влиза на въоръжение във ВВС на САЩ през 50-те г. на миналия век в разгара на Студената война. Първоначално са проектирани като далекобойни, междуконтинентални ядрени бомбардировачи, които могат да нанасят удари дълбоко в територията на Съветския съюз.

Най-новите Б-52 влизат на въоръжение през 1962 г. След края на Студената война самолетът е модернизиран с прецизни бомби, електроника и високотехнологични сензори.