Трима американски военни инструктори са били застреляни при престрелка във военновъздушна база в Йордания, обяви американски официален представител, цитиран от БиБиСи.

Уточнява се, че престрелката е била с охраната на входа на базата в южната част на Йордания. Един от инструкторите е бил убит в базата, а другите двама за починали по-късно в болница в Аман.

Инструкторите, които били в автомобили, не се подчинили на заповедта на охранителите да спрат на входа на военния тренировъчен център във военновъздушната база и охраната открила огън по тях.

Инцидентът се е случил около обяд местно време. САЩ работели с йорданските власти да съберат повече информация за това какво е станало, уточнил американският официален представител.

Йордания е близък съюзник на САЩ и член на оглавяваната от САЩ коалиция, сражаваща се с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия и Ирак.

Американските сили обучаваха малка група сирийски бунтовници в Йордания, както и иракски и палестински сили за сигурност.

През ноември миналата година йордански полицай откри огън в полицейски тренировъчен център близо до столицата Аман, убивайки двама американци, южноафриканец и двама йорданци.

Йорданското правителство впоследствие обяви, че полицаят бил с проблемна личност, но силите за сигурност изтъкнаха, че той бил привърженик на ДАЕШ.