Най-малко трима цивилни са убити и още двама са ранени при ракетна атака срещу украинския град Константиновка в Донецка област тази сутрин, каза началникът на областната администрация на Донецк Павел Кириленко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

По думите му в резултат на обстрела на руските военни са пострадали четири многоетажни сгради, хотел, гаражи и автомобили на цивилни.

"На мястото на трагедията работят спасители и правоприлагащи органи", написа той в канала си в "Телеграм". Кириленко публикува и снимки от мястото на обстрела.

В условията на военни действия Би Би Си не може бързо да потвърди данните на представители на воюващите страни. Константиновка се намира близо до фронтовата линия в Донецка област. Преди войната в него са живели около 70 хиляди души.

В петък американската информационна агенция "Блумбърг" писа, че близо година след инвазията, която трябваше да отнеме няколко седмици, руският президент Владимир Путин подготвя нова офанзива срещу Украйна, като същевременно подготвя страната си за конфликт със Съединените щати и техните съюзници. Според "Блумбърг" Путин се е подготвил за факта, че конфликтът ще продължи много години.

Кремъл се стреми да демонстрира, че неговите сили могат да си върнат инициативата след месеци на отстъпление, като оказват натиск върху Киев и неговите съюзници да се съгласят на някакъв вид примирие, което би позволило на Русия да запази контрола върху територията, която сега заема. Така руски официални лица и техни съветници описват ситуацията в разговори с "Блумбърг".

Дузина руски атаки е отбила украинската армия за ден

Дузина руски атаки е отбила украинската армия за ден

Ескалация на напрежението в Донбас