Трима главатари на иранска арабска сепаратистка групировка отиват на съд в Дания на 29 април, обвинени във финансиране и насърчаване на тероризма в Иран с подкрепата на Саудитска Арабия, съобщи прокуратурата, цитирана от "Франс прес".

"Трима лидери на Движението за арабска борба за освобождение на Ахваз са обвинени във финансиране и насърчаване на тероризма в Иран в сътрудничество със саудитската разузнавателна служба", се уточнява в изявление на датската прокуратура.

Делото ще се гледа в съда в Роскилде, близо до Копенхаген, а иранците могат да получат 12 години затвор, ако бъдат признати за виновни.

Триото е в ареста от февруари 2020 г., но случаят датира от 2018 г., когато един от тях беше мишена на планирана атака на датска територия, за която се смята, че е спонсорирана от иранския режим в отговор на убийството на 24 души в Ахваз, югозападната част на Иран, през септември 2018 г.

Техеран официално отрече плана за нападение в Дания, но миналата година датски съд вкара за седем години в затвора норвежец от ирански произход за ролята му в заговора.

Междувременно атаката постави датските власти по следите на дейностите на триото от Движението за арабска борба за освобождение на Ахваз.

След това полицията арестува тримата, като ги заподозря в събирането на информация за хора и компании в Дания и в чужбина, в сътрудничество със саудитските разузнавателни служби.

Сунитска Саудитска Арабия е главният противник на шиитската Ислямска република в Близкия изток.

В допълнение към насърчаването и финансирането на тероризма, тримата мъже, чиято самоличност не е разкрита, също са обвинени, че, наред с други неща, са помагали на саудитското разузнаване по военни въпроси.

Техните предполагаеми престъпления са извършени между 2012 и 2020 г., уточниха от датската прокуратура.

Според холандските власти Движението за арабска борза за освобождение на Ахваз е със седалище в Дания и Нидерландия.