Трима украински войници са били убити, а други четирима са били ранени в новоразразили се сблъсъци между проруските сепаратисти и правителствените сили в Източна Украйна, съобщиха украинските военни, цитирани от „Франс прес”.  

„В последните 24 часа, в резултат на интензивните сражения, трима украински войници бяха убити, а четирима бяха ранени”, уточни говорителят на украинските военни Андрий Лисенко.

Лисенко отбеляза, че военнослужещите са загинали в резултат на експлозия и обстрел в град Кримске, който се намира на около 40 км северозападно от Луганск, една от крепостите на сепаратистите в Донбас.  

Нелегални въоръжени групи откриха стрелба през фронтовата линия”, посочи той.

В събота лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република Игор Плотницкий беше ранен, след като колата му беше взривена. Според Киев атаката била свързана с вътрешни борби за власт сред лидерите на сепаратистите. Плотницкий не получи животозастрашаващи наранявания при експлозията.

Луганск е по-малката от двете отцепнически проруски провинции, които се бият с украинските правителствени сили вече в продължение на повече от 2 години.

Боевете в Донбас се засилиха през последните седмици, като Киев отчита увеличаване на броя на жертвите въпреки споразуменията за прекратяване на огъня от Минск.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през миналия месец призова сепаратистите и правителствените сили да избягват връщане към „мащабни военни операции”.

Повече от 9 500 души са загинали от избухването на конфликта през април 2014 г. насам.

Киев и Западът обвиняват Русия, че подкрепя сепаратистите и разполага войски през границата, което Москва многократно е отричала.