Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Германия трябва извърши национално усилие да депортира мигрантите, които нямат право да останат в страната, съобщава "Ройтерс".

След наплива на около 900 хил. мигранти през миналата година, някои германци се страхуват, че страната им е залята от чужденци. Меркел си навлече критики заради политиката си към мигрантите, а оглавяваният от нея консервативен блок загуби подкрепа, която се преля към антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", отбелязва агенцията.

В миналото, когато пристигаха по-малък брой лица, търсещи убежище, онези, които не са получавали право на престой, не са били депортирани достатъчно строго и това трябва да се промени сега, предвид големия брой на бежанците и мигрантите, подчерта Меркел.

"Нуждаем се от национално усилие за депортиране на онези, на които им е отказано убежище. Това е безспорно и ние работим усилено върху това в момента", изтъкна Меркел пред конференция на младежкото крило на нейната партия в Падерборн.

Тя добавила, че това щяло да включва увеличаване на числеността на персонала в институциите, занимаващи се с мигрантите, на общинско ниво.

Депортирането на тези мигранти бил само един елемент от политиката за бежанците на Германия, посочила канцлерката, добавяйки, че интеграцията на тези, които са получили закрила, трябвало да бъде ускорена.

Също така било необходимо причините за миграцията да бъдат преодолени, настояла Меркел.