Израелските военни са открили телата на петима заложници, държани от палестинското движение Хамас в тунели в ивицата Газа, съобщи пресслужбата на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

В Джебалия войниците са открили мрежа от тунели, в която се е намирал военният щаб на Хамас. Тя е включвала две нива - първото е било дълбоко около 10 метра, а второто - "десетки метри". Там те откриха също така оръжия, оръжейна инфраструктура и убежища за спешни случаи.

"Войниците откриха и прибраха телата на петима заложници, отвлечени на 7 октомври, и ги докараха за погребение в Израел", се казва в официалното съобщение. ЦАХАЛ поднесе съболезнования на семействата на жертвите.

От 24 ноември до 1 декември в Газа беше в сила примирие. През този период Хамас освободи няколко групи заложници, а Израел освободи от затворите няколко десетки палестински жени и непълнолетни.

По оценки на Израел 108 души остават заложници на Хамас. Посланикът на Израел в Русия Александър Бен Цви заяви, че в плен са около 130 души, включително трима руснаци.

По-рано, на 17 декември, ЦАХАЛ откри 4-километрова система от тунели на Хамас на 400 м от границата с Газа.

Най-малко 70 убити при удар на израелската армия в Газа

Най-малко 70 убити при удар на израелската армия в Газа

Основна мишена е бил бежанският лагер "Ал Магази"

Разширената мрежа от тунели в анклава се използва за дискретно придвижване между къщите и укриване на заложници. Често подземните съоръжения се намират в близост до или вътре в граждански обекти - в началото на декември ЦАХАЛ откри входа на боен тунел в училищен кабинет.

Хамас заяви, че общата дължина на тунелите е близо 500 км.