Целта на военната операция на Израел в Ливан е да върне пленените войници и да разруши терористичната структура на „Хизбула", така че да не може повече да изстрелва ракети към Държавата Израел". Това съобщи на пресконференция израелският посланик в Москва Аркадий Милман, предаде РИА Новости.

„Днес всички в северен Израел се намират в бомбоскривалища, децата няколко дни са под земята. Затова правителството взе решение за провеждане на сериозна операция за разрушаване на терористичната инфраструктура и за отблъскване на организацията от нашата граница, подчерта Милман.

Посланикът отбеляза,че резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за Близкия Изток и преди всичко резолюция 1559, която предвижда разоръжаването на „Хизбула" и предаване на властта в страната на правителството на Ливан и ливанската армия, не се изпълнява.

„През последните години не беше направено нищо"- подчерта посланикът.

В отговор на въпрос, за това ,че предприетата от Израел офанзива е несъизмерима с пленяването на двамата израелски войници, посланик Милман отговори: „Вие имате точна мярка за адекватност при плен на двама войници? Кой определя тази мярка и колко струва човешкият живот?
Милман цитира и израелската поговорка- „Този, който спаси един човешки живот, спасява целия свят"

Неадекватно е да се правят каквито и да било сравнения е подчертал израелският посланик.