В осмия пакет санкции на ЕС срещу Русия преди всичко не са включени ограничения на цените на петрола. Неговият механизъм все още се разработва от страните на "голямата седморка" - Г-7.

Тази информация съобщи в Twitter кореспондентът на Радио Свобода в Брюксел Рикард Йозвяк в личния си акаунт, цитиран от УНИАН.

"Тъй като G7 все още работи по детайлите на тавана на цените на петрола, той вероятно няма да фигурира в последния пакет от санкции на ЕС срещу Русия", каза Йозвяк.

Кореспондентът отбеляза и отраслите, които ще бъдат засегнати от санкциите. Списъкът включва химикали, машини и стоманодобивна промишленост. Отделни ограничения ще бъдат въведени срещу лица, участващи в организирането и провеждането на т. нар. "референдуми" във временно окупираната територия.

Външните министри на ЕС се договориха да подготвят нови ограничения за Руската федерация. Това стана след като президентът на страната-агресор Владимир Путин обяви "частична" мобилизация.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза, че осмият пакет от санкции "ще бъде насочен към по-важни сектори на руската икономика и ще продължи да е насочен към отговорните за агресивната война в Украйна".

Според Bloomberg сред ограниченията е изключването от платежната система SWIFT на последната руска банка - Газпромбанк. Подобна стъпка се подкрепя от Полша, Ирландия и балтийските страни.