След като президентът Доналд Тръмп предложи, че би било "интересно да се провери" дали битовите дезинфектанти могат да помогнат в борбата с коронавирус чрез инжектиране - нещо, което очевидно е опасно, ако не и пряко смъртоносно - центрове за контрол на отрови в САЩ забелязват увеличение на хора, пострадали от белина и други опасни вещества, съобщават американски медии, "Нюзуик" и "Вайс".

След широко осъдените коментари на Тръмп по време на брифинга на специализираната група за коронавирус в Белия дом, Центърът за контрол на отровите в Ню Йорк съобщи, че е получил девет обаждания за излагане на Lysol, 10 обаждания за излагане на белина и 11 за излагане на неназовани почистващи препарати, според WNBC в Ню Йорк.

Това е повече от удвояване на обажданията в центъра, получени през същия период миналата година.

Медици заклеймиха опасно предложение на Тръмп за лечение на COVID-19

Медици заклеймиха опасно предложение на Тръмп за лечение на COVID-19

"За мен е непонятно, че дебил като този заема най-високата длъжност"

Двама души в Илинойс са се обадили на горещата линия на центъра за контрол на отровите в Илинойс, за да съобщят за "неподходящо излагане" на дезинфектанти, според местната CBS WCIA. През последните седмици обажданията също се увеличават в Мериленд, Кентъки и Айова, въпреки че изглежда, че много случаи са на деца, консумиращи домашни почистващи препарати.

След коментарите на Тръмп, Lysol бе принуден да обясни на потребителите си да не пият и да не си инжектират белина. Местните здравни каси умоляват хората да не правят нищо глупаво

Центровете за контрол на отровите в САЩ съобщават за тревожно увеличение на хората, изложени на опасни почистващи препарати - особено белина.

Американските центрове за контрол на заболяванията съобщиха в понеделник, че е имало ръст от около 20,4% в обажданията към центрове за отрови от януари до март, най-вече при случайно излагане на почистващи препарати и дезинфектанти, в сравнение със същия период на 2019 г.

Тръмп просто пробвал медиите с предложението да се инжектира дезинфектант като лек срещу Covid-19

Тръмп просто пробвал медиите с предложението да се инжектира дезинфектант като лек срещу Covid-19

Саркастично зададох въпрос на журналисти като вас, за да видя какво ще се случи