Споминалият се през 2013 г. президент на Венецуела Уго Чавес е бил „ликвидиран” от американските спецслужби (ЦРУ) с помощта на нанооръжия, пише венецуелското издание Aporrea.

Официалната причина за смъртта на Чавес е масиран инфаркт. По информации във венецуелските медии, държавният глава на Венецуела е страдал от тежко онкологично заболяване, заради което са му били направени няколко операции в Куба.

Както пише изданието обаче, Чавес е бил убит по инициатива на правителството на САЩ с помощта на специално нанооръжие, което пренася в организма наночастици, които могат да провокират различни групи заболявания, включително рак, инфаркт, инсулт, респираторни проблеми и лудост.

Американците, според Aporrea, планирали по подобен начин да ликвидират още няколко държавни ръководители на латиноамерикански страни. Обаче плановете им се увенчали с успех само в два случая – както отбелязва изанието, освен ликвидацията на Чавес, със същия способ е бил елиминиран и бившият президент на Аржентина Нестор Кирхнер. Бившият аржентински държавен глава почина през 2007 г. Официалната причина за смъртта му беше внезапно запушване на сънната артерия.  

Други петима латиноамерикански лидери (Фернандо Луго, Дилма Русеф, Луис да Силва, Кристина Кирхнер и Хуан Сантос) са били болни от рак с различна степен на тежест.