Шефът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че отстраняването на лидера на ДАЕШ -  Абу Бакр ал Багдади, би било ефективен път към унищожаването на групировката, предадоха информационните агенции.

 "Ако успеем да неутрализираме Багдади, мисля, че това би било голям удар срещу организацията.” – заяви Бренън пред Ен Би Си.

 „Той е важен, ние ще унищожим ДАЕШ – н есе съмнявам в това. Трябва да неутрализираме лидерите на организацията, които са вдъхновители на всички тази ужасни нападения.” – коментира Бренън.

 Той определи екстремистката групировка като принципно нов феномен, който още дълго ще е проблем за ЦРУ.

„Това ново явление ще представлява предизвикателство за нас още дълги години.” – посочи Бренън, цитиран от агенция „Ройтерс”.

„Това не е организация, а явление. Виждаме го не само в Сирия и Ирак, но и в Либия, Нигерия, в други страни.” – уточни шефът на ЦРУ.

Бренън коментира и инициативата на Белия дом за разсекретяване на част секретната  информация в доклада на комисията, разследвала атентатите от 11 септември 2001 г.   

Бренън отбеляза, че в документите се споменават връзките на екстремистите със Саудитска Арабия, която е сред съюзниците на САЩ в Близкия изток.    

Тази предварителна и непроверена информация може да подтикне хората към погрешни изводи, смята още Бренън.