Саудитският престолонаследник е бил удостоен с медал от новия директор на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), като причината била неговата дейност в борбата срещу тероризма, съобщава "Франс прес".

Майк Помпео, който е на първата си обиколка в чужбина след назначаването си за шеф на ЦРУ в края на януари, е оказал високата чест на принц Мохамед бин Найеф на специална церемония, уточнява официалната информационна агенция на Саудитска Арабия.

57-годишният принц Мохамед е вътрешен министър от 2012 г. и има дългогодишен опит в разузнаването.

Широко уважаван на Запад заради усилията си за борба с насилствения екстремизъм, той ръководеше крутите мерки срещу терористите от "Ал Кайда", която уби служители по сигурността и чужденци в Саудитска Арабия в периода между 2003 и 2007 г.

През 2009 г. принц Мохамед оцеля, като се отърва само с леки наранявания при опит за покушение от "Ал Кайда".

Помпео му е присъдил медала "Джордж Тенет" в знак за признание на неговото "отлично представяне в разузнаването, в областта на борбата с тероризма и големия му принос за реализирането на световния мир и сигурност".

Джордж Тенет е най-дълго управлявалият ЦРУ директор - от 1996 до 2004 г.

Принцът изтъкнал, че "няма да успеят опитите за вбиване на клин между Кралство Саудитска Арабия и САЩ".

Това е поредното препотвърждаване от страна на Рияд на отношенията между абсолютната ислямска монархия и Вашингтон, след като новият американски президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари.

САЩ и Саудитска Арабия имат дългогодишни отношения, основани на размяната на американска сигурност за саудитски петрол.

Ала отношенията между Рияд и Вашингтон се влошиха по време на двата мандата на предишния президент Барак Обама.