Цялото правителство на Кипър ще бъде имунизирано днес с ваксината на "Астра Зенека", за да засили доверието на хората в нея, съобщи БНР. Първата партида от най-новата ваксина, одобрена за приложение в ЕС - на "Джонсън и Джонсън", пристигна на острова в сряда, но засега няма да влезе в употреба.

Всички министри, които още не са ваксинирани, днес ще получат първата си доза от "Астра Зенека", отправяйки със своя избор "послание за доверие в нейната безопасност и ефикасност", заяви правителственият говорител Кириакос Кусиос. Интересът към нея рязко намаля след продължаващите съобщения за страничните й реакции, което сериозно забавя изпълнението на Националния имунизационен план.

Президентът Никос Анастасиадис ще присъства заедно с министрите си в здравния център в Никозия, макар че самият той вече е ваксиниран още на 28 декември с "Пфайзер" - първите ваксини, доставени в Кипър. Външният министър, който е в чужбина, ще бъде ваксиниран в понеделник. В началото на тази седмица "Астра Зенека" предпочете и лидерът на управляващата партия ДИСИ Авероф Неофиту.

До 13 април в Кипър са направени почти 200 000 ваксинации, като над 56 000 души са с две дози. До юни страната ще получи допълнително още 100 000 дози ваксини "Пфайзер" от последните договорености на Европейската комисия, съобщи здравният министър Константинос Йоану.

В сряда Кипър получи първите 2400 ваксини на "Джонсън и Джонсън", но те няма да бъдат използвани в имунизационната кампания, до получаването на научно становище от Европейската агенция по лекарствата, обяви здравното министерство.

Испания, Словения, Португалия и Кипър също спряха ваксинацията с дози на AstraZeneca

Испания, Словения, Португалия и Кипър също спряха ваксинацията с дози на AstraZeneca

Очакват решението на ЕМА…