Климатичната активистка Грета Тунберг заяви в петък, че ще спре редовния си протест пред шведския парламент заради нарастването на инфекциите с COVID-19 и ще провежда само онлайн кампании, съобщава "Ройтерс".

На 28 октомври Швеция съобщава за 2820 нови случая на коронавирус, най-високите от началото на пандемията. "Ситуацията се влошава, така че обратно към ClimateStrikeOnline", каза Тунберг на около 4 милиона последователи в Twitter.

Тунберг пропуска да ходи на училище в петък от август 2018 г., за да застане пред парламента в Стокхолм и да поиска шведското правителство да предприеме действия по изменението на климата.

Швеция отчете най-много заразени от началото на пандемията

Швеция отчете най-много заразени от началото на пандемията

Швеция регистрира 2820 нови случая

Това, което започна като самотен протест, бързо се превърна в глобален феномен, най-вече поради вниманието, което спечели в социалните медии.

Тя призова активистите да протестират онлайн и през март, когато пандемията започна, но се върна на мястото си пред парламента през септември.

Скокът на случаите е третият рекорден брой за броени дни в Швеция, въпреки че здравната агенция заяви, че пикът през пролетта вероятно е бил много по-висок, но не е отчетен поради липса на тестове.

"Бъдете в безопасност, грижете се един за друг и flattenthecurve", написа Тунберг.

Грета Тунберг пред Меркел: Ограбвате бъдещето ни

Грета Тунберг пред Меркел: Ограбвате бъдещето ни

Активистите бяха посрещнати пред канцлерството в Берлин от около 20 поддръжници