Тунизийските сили за сигурност и военните ѝ заловиха петима ислямисти, които избягаха от затвор миналата седмица, където излежаваха присъда за убийството на двама светски политици и полицаи. Това съобщава "Ройтерс".

Министерството на вътрешните работи обяви, че четирима от избягалите са били заловени в планина близо до Тунис рано днес. Друг е бил арестуван с помощта на граждани преди два дни в квартал Етадамен в столицата.

Източници от силите за сигурност описаха петимата мъже като "много опасни терористи". Правителството уволни високопоставени служители на разузнаването след бягството на ислямистите, което се разглежда като рядък пробив в сигурността.

В Тунис арестуваха виден политически опонент на президента Каис Сайед

В Тунис арестуваха виден политически опонент на президента Каис Сайед

Муси беше задържана за 48 часа по обвинения в обработване на лични данни, възпрепятстване на правото на работа и нападение, целящо да предизвика хаос

Ахмед Малки, известен като "Сомалиеца", беше сред петимата. Преди бягството Малки е излежавал 24-годишна присъда за убийството на светските политици Чокри Белаид и Мохамед Брахми през 2013 г. 

Джихадистки групи са убили десетки полицаи, чуждестранни туристи и други в Тунис от идването на демокрацията в страната през 2011 г., въпреки че властите отбелязаха някои успехи, като заловиха или убиха видни екстремисти през последните години. Останките от Ислямска държава и Ал Кайда остават активни в планините близо до границата с Алжир, твърдят източници от сигурността.

Италия подписва споразумение за приемане на работници мигранти от Тунис

Италия подписва споразумение за приемане на работници мигранти от Тунис

Споразумението беше подписано по време на посещение на италианския външен министър Антонио Таяни в Тунис