От Външното министерство на Тунис съобщиха в петък, че е извикан за обяснение служител от посолството на САЩ, след като държавният секретар Антъни Блинкън изрази загриженост относно демокрацията в Тунис, съобщи "Ройтерс".

Тунис гласува на референдум предложението за нова конституция

Тунис гласува на референдум предложението за нова конституция

Интересът към вота обаче е слаб

Външният министър на Тунис Отман Джеранди каза на действащия шарже д'афер на САЩ Наташа Франчески, че изявлението представлява неприемлива "намеса в националните вътрешни работи", се казва в изявление на министерството.

Припомняме, че президентът Каис Сайед въведе нова конституция, даваща си много повече правомощия, но широката реакция сред западните демокрации беше приглушена.

"Тунис претърпя тревожна ерозия на демократичните норми през изминалата година и обърна много от трудно спечелените печалби на тунизийския народ от 2011 г. насам", каза тогава Блинкън, имайки предвид революцията от 2011 г., която въведе демокрацията.

92% казаха "да" за нова конституция на Тунис

92% казаха "да" за нова конституция на Тунис

Но при активност от едва 25%

Новата конституция беше одобрена на референдум, който президентът проведе в понеделник, година след като Сайед реши да закрие избрания парламент и да започне да управлява с указ.

Критиците на президента Каис Сайед обаче се опасяват, че с допитването ще се разбие демокрацията, възникнала след революцията от 2011 г.

Разделените опозиционни партии в Тунис нарекоха действията му преврат, който рискува да върне Тунис обратно в автократичната епоха отпреди революцията и да забие последния пирон в ковчега на въстанията от "арабската пролет" от 2011 г.

Съгласно собствените правила на Сайед за референдума не е необходимо минимален праг на участие сред регистрираните 9,2 милиона гласоподаватели за одобряване на новата конституция. Той само уточни, че конституцията ще влезе в сила, след като бъдат публикувани окончателните резултати, и не каза какво ще се случи, ако избирателите я отхвърлят.