Тунис и Германия обявиха ново споразумение за борба с нелегалните мигранти и тяхното ограничаване към Европа. Това стана по време на посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Тунис, съобщава "Франс прес".

Сделката идва след търканията между двете страни заради казуса с тунизийския терорист с отхвърлена молба за убежище в Германия, който премаза с камион 12 души на Коледен базар в Берлин в края на миналата година. Макар и с отхвърлена молба, той е останал в Германия, тъй като Тунис е отказал да го приеме обратно.

$250 млн. дава Германия на Египет

$250 млн. дава Германия на Египет

Целта е да се постигне сделка за спиране на бежанците

Това споразумение "ще задоволи Тунис, ще задоволи и Германия", изтъкна президентът на Тунис Беджи Каид Есебси на съвместната пресконференция с Меркел.

Канцлерът разкри, че Тунис се е съгласил да приеме обратно 1500 тунизийски мигранти с отхвърлени молби за убежище от Германия.

Есебси от своя страна заяви, че Тунис ще изпрати делегация за удостоверяване на самоличността на завръщащите се. Германските власти задържаха тунизиец, когото подозират, че е замесен в терористичната атака в Берлин.

Меркел също така обяви, че германското правителство ще предостави 250 млн. евро помощ на Тунис за проекти за развитие.

Вчера Меркел беше в Египет, където се договори с президента Абдел Фатах ал Сиси Германия да подпомогне северноафриканската страна с 250 млн. долара за спиране на бежанците.

Меркел е подложена на натиск да намали броя на мигрантите и бежанците, идващи в Германия, която прие повече от 1 млн. мигранти от 2015 г. насам.

"Има маршрути за нелегални имигранти от Либия за Германия. Ние имаме взаимен интерес да сложим край на това", посочи тя по време на съвместната пресконференция с египетския президент.

Меркел, която изнесе реч пред парламента на Тунис, призова северноафриканските държави да засилят граничния контрол и да ускорят процедурите за репатриране на мигранти, чиито молби за убежище са отхвърлени.