Президентът на Тунис Каис Саид възложи на Наджла Буден Ромдан да състави новото правителство на страната - така за първи път в историята северноафриканската страна ще има за премиер жена, съобщи Дойче веле.

Две седмици след разпускането на предишното правителство Саид назначи Наджла Буден Ромдан със заръката да състави новия кабинет "колкото е възможно по-скоро".

Каис Саид поиска предложението със състава на правителството да е готово "в близките часове или дни". Той отбеляза, че основната задача на бъдещото правителство ще бъде "да сложи край на корупцията и хаоса, които превзеха много държавни институции".

Президентът на Тунис разпусна парламента

Президентът на Тунис разпусна парламента

Той отстрани и премиера на страната...

Президентът заяви, че издигането на Ромдан на премиерския пост е "голяма чест за Тунис и туниските жени".

Досега Наджла Буден Ромдан оглавяваше проекта за реформиране на висшето образование в Тунис, работила е ръководни постове в министерството на образованието, съобщи AFP.

Припомняме, на 25 юли Каис Саид обяви разпускане на парламента - първо за 30 дни, като лиши депутатите от имунитет и прие оставките на премиера Хишам Машиши, министъра на отбраната Брахим Бертаджи, и на изпълняващата функциите на правосъден министър Хасна бен Слимани.

Председателят на парламента Рашид Гануши, лидер на управляващата партия, заяви, че това е преврат и призовал населението към протести.

Президентът на Тунис обвинен в преврат на фона на сблъсъци

Президентът на Тунис обвинен в преврат на фона на сблъсъци

След като той уволни премиера и суспендира парламента

На 25 юли хиляди излязоха по улиците на големите градове. Те се протестираха срещу политиката на правителството и настояваха за разпускане на парламента, смяна на политическия режим и наказване на виновните за провала в борбата с пандемията.

На фона на протестите Каис Саид разпусна законодателния орган и прие оставките на премиера и на двамата министри. Същевременно бяха задържани редица противници и критици на президента.