Турски хеликоптер е прелетял вчера в района на източното гръцко егейско островче Ро, западно от додеканезкия остров Кастелоризо, на ниска височина, съобщават гръцките медии.

Хеликоптерът е напуснал района, след като гръцки военни са реагирали с предупредителни изстрели.

Не е ясно какъв вид хеликоптер е участвал в инцидента, който е станал около 23:30 часа снощи.

Война между Гърция и Турция не е опция, обявиха гърците

Война между Гърция и Турция не е опция, обявиха гърците

"Няма алтернатива на мира"

Източници от гръцкото военно министерство са уточнили, че гръцките военни са действали съгласно правилата.

Източниците от Министерството на отбраната на Гърция са заявили, че инцидентите от този вид са предназначени за вътрешна консумация в Турция. Те добавят, че Гърция се въздържа от всякакви провокации и ще реагира на подобни действия в съответствие с международните правила.

В публикация в "Туитър" военният министър в сянка на основната опозиционна партия "Нова демокрация" Василис Кикилиас разкритикува министерството, че не е предоставило подробности за инцидента.

Гърция предупреди Турция: Обединените гърци ще ви смажат

Гърция предупреди Турция: Обединените гърци ще ви смажат

Гърция бдителна срещу "врага" Турция

В неделя два турски изтребителя навлязоха в гръцкото въздушно пространство, пренебрегвайки неофициалния мораториум върху военната активност, който е обичаен между Гърция и Турция по време на големите религиозни празници. Всички нарушения са били извършени от два турски изтребителя Ф-16, които са прелетели над група малки острови в североизточната част на Егейско море.

От канцеларията на гръцкия премиер Алексис Ципрас реагираха на вчерашния инцидент край остров Ро, изтъквайки, че турският хеликоптер е летял близо до източния егейски остров с изключени транспондери, но не е нарушил гръцкото въздушно пространство.

Полетът с изключени навигационни светлини се случва в контекста на "безопасната провокативност", добавиха от кабинета на Ципрас и подчертаха, че подобни тактики представляват опасност от потенциални инциденти.

Военният министър на Гърция: Ердоган е откачил напълно

Военният министър на Гърция: Ердоган е откачил напълно

Напрежението между Турция и Гърция ескалира