Външният министър на Гърция Никос Кодзиас обяви, че военна конфронтация между Турция и Гърция не е опция и че проблемите трябва да бъдат разрешени дипломатически. Това става на фона на напрегнатите отношения между съседните страни заради гръцките войници, задържани от Турция заради незаконно пресичане на границата, както и заради турските военнослужещи, избягали в Гърция. 

Говорейки пред германското списание "Шпигел", Кодзиас коментирал: "Няма алтернатива на мира; трябва да разрешаваме проблемите чрез дипломация, мирно и в съответствие с международното право."

Гърция предупреди Турция: Обединените гърци ще ви смажат

Гърция предупреди Турция: Обединените гърци ще ви смажат

Гърция бдителна срещу "врага" Турция

Запитан дали Гърция е достатъчно готова за въоръжена надпревара с Турция, докато се възстановява от финансова криза, гръцкият първи дипломат посочил, че въпреки че страната му няма същите финансови и инфраструктурни възможности като Турция, тя има предимство от гледна точка на закупуването на отбранителни оръжия.

Кодзиас заявил също така, че Европейският съюз не може да се намеси във въоръжен конфликт между двете страни, но предположил, че други страни в региона, а именно Иран, Русия и арабските страни, да реагират на подобна ескалация.

Военният министър на Гърция: Ердоган е откачил напълно

Военният министър на Гърция: Ердоган е откачил напълно

Напрежението между Турция и Гърция ескалира

Крехките отношения между Турция и Гърция се влошиха до ново дъно след повтарящия се отказ на гръцките съдилища да екстрадират осем турски военнослужещи, които според турските власти са били част от пучистите, опитали да свалят турския президент Реджеп Тайип Ердоган от власт през юли 2016 г.

Първото тримесечие на 2018 г. беше особено напрегнато. Освен въпроса за военнослужещите, друг проблем между двете страни е Кипър, който започна проучвания за газ край бреговете си, което вбеси Турция.