Турски съд осъди в петък Ахлам Албашир, сирийски гражданка, на доживотен затвор за бомбен атентат през 2022 г., който уби шестима души на главната търговска улица в Истанбул, съобщиха новинарска агенция Demiroren и други медии, цитирани от "Ройтерс".

Шестима души бяха убити, а други 81 бяха ранени при атаката на 13 ноември 2022 г, когато експлозия разтърси оживената пешеходна улица "Истиклял" в центъра на Истанбул.

По делото участваха и още над 30 обвиняеми. Четирима от тях бяха освободени от затвора в петък, докато съдът разпореди 10 обвиняеми да бъдат съдени отделно, тъй като лицата не могат да бъдат открити.

Двадесет други обвиняеми получиха присъди затвор от 4 години до доживотен затвор. От тези 20 шестима души получиха утежнени доживотни присъди за "разрушаване единството и целостта на държавата" и "умишлено убийство".

Турция обвини кюрдските екстремисти за експлозията, като каза, че заповедта за атаката на булевард Истиклял е била дадена в Кобани в Северна Сирия, където турските сили са провели операции срещу сирийска кюрдска милиция през последните години.

Кюрдската работническа партия (ПКК), отрече да е замесена в атаката. Никоя група не пое отговорност.

Ахлам Албашир е била проследена чрез обиски на 21 адреса. Тя първо е отишла в Есенлер, а след това в Кючукчекмедже, след като е хвърлила бомбата.

Заподозряната е заявила при разпита си, че е била обучена като "офицер от специалното разузнаване" от ПКК, към които се е присъединила.

Полицейски екип, създаден след нападението, събрал записите от 1200 охранителни камери в зоната на нападението и извършил подробен оглед

Албашир е била задържана на адрес, за който се твърди, че е бил идентифициран чрез други заподозрени, задържани 10 часа след нападението.

В къщата, в която полицейският експерт по обезвреждане на взривни устройства е търсил експлозиви, са открити голямо количество чуждестранна валута и злато. Иззети са зареден пистолет и кутия с патрони, принадлежащи на жената.

В къщата са намерени и камуфлажните панталони и ботуши, които тя е носила по време на нападението.

Според проучването на записите и показанията на задържаните, Албашир е направила разузнаване на булевард "Истиклял" в три отделни дни с кола маскирана като такси, управлявана от мъж и член на организацията, който придружил Албашир от Сирия преди нападението.

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Турция предлага помощ на Ирак да обезопаси границите си

Целта е да се предотврати движението на бойци на ПКК