Турски проправителствен вестник изобрази германския канцлер Ангела Меркел на заглавната си страница в нацистка униформа с мустаци в стил Хитлер, наричайки германския държавен ръководител "Г-жа Хитлер" на фона на тежката война на думи между Анкара и Берлин, съобщава "Франс прес".

Дясноориентираният таблоид Gunes ("Слънце") отпечата снимката заедно с думите на немски език "Г-жа Хитлер" и я нарича "грозна леля".

Подигравателният колаж заема по-голямата част от първата страница на ежедневника, като има и свастика на "униформата" на Меркел и друга свастика до главата ѝ, докато тя е показана да държи пистолет.

Между и Европа се разрази тежък спор, след като Германия и Холандия не разрешиха на турски министри да агитират за гласуване с "да" на референдума на 16 април за разширяването на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган настоя турците в ЕС да имат по 5 деца, те били бъдещето на Европа

Ердоган настоя турците в ЕС да имат по 5 деца, те били бъдещето на Европа

"Това е най-добрият отговор на грубостта, показана към вас"

Ердоган неколкократно обвини Германия и Холандия, че се държат като "нацисти", като обяви, че Меркел "подкрепя терористи".

На първата страница на турския вестник Меркел също така е обвинена в опит да бъде водач на фашистите, създавайки антитурска враждебност, използвайки Австрия, Холандия и Белгия в "задния двор на Германия".

"Германия, която е с отворени обятия към терористични организации... се опитва да подстрекава цяла Европа срещу Турция", отбелязва изданието.