Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турските граждани в Европа да имат по пет деца, казвайки на многомилионната турска диаспора в европейски страни "вие сте бъдещето на Европа", съобщава "Франс прес".

Турция и Европа от няколко седмици са в жесток спор, след като Германия и Холандия не разрешиха на турски министри да агитират на тяхна територия за гласуване с "да" на референдума на 16 април за увеличаването на правомощията на Ердоган.

Европа започна кръстоносен поход срещу исляма, изригна Ердоган

Европа започна кръстоносен поход срещу исляма, изригна Ердоган

Критиката на Ердоган е по адрес на Европейския съд

Ердоган неколкократно обвини Холандия и Германия, че се държат като нацистка Германия при дискриминирането на турците, като тези изявления предизвикаха възмущение на Стария континент.

"От тук казвам на моите граждани, казвам на моите братя и сестри в Европа... Образовайте децата си в по-добри училища, уверете се, че вашите семейства са в по-добри райони, шофирате най-добрите коли, живеете в най-добрите къщи", подчерта турският държавен глава.

"Имайте пет деца, не три. Вие сте бъдещето на Европа", изригна Ердоган в предавана по телевизията реч в град Ескишехир, допълвайки: "Това е най-добрият отговор на грубостта, показана към вас, враждата, грешките."

Около 2,5 млн. турски граждани, живеещи в Европа, имат право да гласуват на референдума в страната си. Но още доста милиони хора, живеещи в държави от ЕС, имат турски корени.

Ердоган, който е баща на четири деца, преди призова жените в Турция да имат най-малко три деца, за да спомогнат за увеличаване на населението.

Турция заплаши да праща по 15 хил. мигранти месечно в Европа

Турция заплаши да праща по 15 хил. мигранти месечно в Европа

Пореден ултиматум от Анкара