Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу заплаши да "съкруши" Европа, като изпращат 15 хил. мигранти месечно до територията на Европейския съюз, засилвайки спора от последните седмици с Общността, отбелязва "Франс прес".

Анкара и Брюксел преди година на 18 март сключиха знаково споразумение, което значително ограничи потока мигранти от Турция към Европа.

Сделката обаче сега виси на косъм във връзка с разразилата се дипломатическа криза заради блокирането на турски министри да агитират предизборно в Европа.

"Ако искате, можем да отворим пътя за 15 хил. бежанци, които не изпращаме всеки месец и да съкрушим" Европа, подчерта Сойлу по време на реч.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу вече даде да се разбере, че Турция може да пренебрегне споразумението и обяви, че Турция вече не приема обратно мигранти, които са преминали в Гърция.

Кризата се разрази, след като Холандия и Германия отказаха да позволят на турски министри да агитират за референдума на 16 април за увеличаването на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, което накара силният човек в Турция да ги сравни с нацистка Германия.

Турция преразглежда споразумението за мигрантите с ЕС

Турция преразглежда споразумението за мигрантите с ЕС

Това заяви министърът по въпросите на ЕС Омер Челик

Сойлу, който е смятан за приближен на Ердоган, обвини Хага и Берлин, че са замесени в протестите срещу Ердоган през юни 2013 г., в прокюрдските бунтове през октомври 2014 г. и в неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г.

"Те се опитват да привършат работата, която не довършиха. Кой върши тази работа? Това са Холандия и Германия", изтъкна турският вътрешен министър.

Той обвини Европа, че не помогнала на Турция да влезе в Европейския съюз и не помагала в нейната борба срещу тероризма.

"Европа, имате ли такава смелост...? Нека ви напомним, че не можете да играете игри в този регион и да пренебрегвате Турция", добави той.

Турция вещае - скоро в Европа започват свещени войни

Турция вещае - скоро в Европа започват свещени войни

Всички в Холандия били фашисти като Вилдерс